Ako strihať ovocné stromy

02.03.2017 12:54

Skôr ako vezmete do rúk nožnice a pílku, je potrebné vedieť základné zásady, ktoré treba dodržiavať. Podľa zásad dokážete aj Vy orezať stromy správne

Ak chcete orezať jabloň, čerešnu, či broskyňu, pre všetky platia určité zásady.

 

 

7 krokov pre úspešný rez ovocných stromov :

 

  1. musíte si vopred stanoviť, aký rez budete robiť, vyhnete sa tak mnohým chybám
  2. rez stromov robte počas vegetačného kľudu – február až marec alebo počas vegatácie - júl, august
  3. rez prispôsobte pestovateľskému tvaru
  4. najprv odstraňujte zaschnuté a poškodené konáre
  5. následne odstráňte konkurenčné výhonky, ktoré zahusťujú korunu, resp. vlky
  6. neponechávajte kýpte – krátke konáre neodrezané na konárový krúžok
  7. rezné rany ošetrite štepárskym voskom, stromovým balzamom

 

1. krok - stanoviť, ktorý rez je treba urobiť

Lepšia otázka je, akým rezom treba začať a na akom strome. To vám napovie další fakt, ktorý treba brať do úvahy a to je podpník daného stromu. Mali by ste vedieť, na akom podpníku rastie kultivar stromu ked ste strom kupovali. Ak viete, na akom podpníku strom rastie, viete určiť rez - krátky, dlhý, výchovný, udržiavací alebo zmladzovací či ich kombinácia.

 

2. krok - v akom období urobiť rez stromov

 

Najvhodnejší termín pre väčšinu ovocných stromov je február a marec, teda zimný rez. Je tiež niekolko stromov, ktoré sa režú počas vegetácie, hlavne po zbere úrody - letný rez.

Jablone, hrušky, slivky, broskyne a marhule vyžadujú zimný rez. Čerešne a višne len letný rez po zbere úrody. Ak je pestovateľkým tvarom špalier alebo palmeta tu sa robí rez dva krát v elte a jeden krát v zime.

 

3. krok - rez formuje tvar stromov

 

Rezom sa vytvára pestovateľký tvar stromu - vretenovitý zákrpok, štíhle vreteno najmä pri jabloniach a hruškách, volne rastúci zákrpok, polokmen alebo vysokokmen.

Veľmi častým pestovateľským tvarom je špalier a palmeta, ktoré sa pestujú ako tvarované ovocné steny na konštrukciách.

 

Pri každom reze sa postupuje individuálne a s odborným prístupom. Nie je možné rezať laicky, len tak ako sa podarí. Týmto sa stávajú stromy vysoké, husté a veľmi skorúo odumierajú, pre zanedbaný rez.

 

4. krok - ako začať

Najprv odstránte zaschnuté a poškodené, súché konáre. Tieto sú viditelné a pri dotyku sa lámu v ruke. Odstraňovať treba všetky pozostatky plodov, v ktorých sa môžu nachádzať škodci.

 

Taktiež treba postupne odstrániť križujúce sa a prepletené konáre, ktoré zahustujú korunu z vnútornej časti. Odstránte aj všetky plané výhonky (vlky) na kmeni.

 

Potom sa pozrite sa na strom z dialky a všimnite si ako rastie.

 

Aký má tvar, je správne rozkonárený? Je malý alebo veľký, široký či úzky? Je hustý, má ešte veľa konárov vo vnutri koruny? Dobre sa vám minulý rok z neho oberala úroda alebo potrebovali ste rebrík? Rodí každoročne kvalitné plody?  Aké sú plody,  veľké alebo je ich veľa a sú malé? Je strom taký, ako si predstavujete?

 

Toto sú otázky, ktoré si treba položiť predtým než sa pustíte do práce. Ak vám niektorá otázka dáva jasnú odpoved, čo treba urobiť, pustite sa do práce.

 

5. krok - postup pri rez stromu

 

S koruny odstránte všetky konkurenčné výhonky - tie ktoré rastú súbežne s hlavnými a bočnými konármi. Vystrihajte všetky plané výhonky - vlky, ktoré zahustujú korunu najmä na stredníku a oblúkovitých konároch. Dalej treba rez výhonkov urobiť na konárový krúžok - neponechávajte kýpte a čapíky, s ktorých opätovne začnú rásť nové plané výhonky.

 

Pri reze silných a hrubých konárov postupujte na dvakrát, aby ste predišli vytrhnutiu veľkej časti kôry. Prvý rez robte zo spodu a potom rez z vrchnej časti konára. Konár sa svojvolne plynule odlomí. Nevznikne žiadna veľká prasklina alebo rozštiepenie konára, ako sa stáva pri jednom reze len z hornej časti konára. 

 

6. krok - čo nasleduje po reze

Po tom ako dokončíte rez jednotlivých stromov, vzniknú otvorené miesta (rezné rany) po jednotlivých úkonoch. Vzniknuté rany po reze väčšie ako jedno dvojcentová minca zatrite stromovým balzamom. Zabezpečíte tak vnikuntie hubových alebo infekčných chorôr do stromov. Ošetrením rán stromovým balzamom predídete chorobám a škodcom bez aplikácie postrekov.

 

7. krok - záverečné hodnotenie

 

Pozrite na jednotlivé stromy a zhodnotťe vašu prácu. Je to tak ako ste i predstavovali? Sú koruny stromov presvetlené, majú pevne rozložené konáre a je vidno dostatok rodivého obrastu? Sú stromy vo výške, s ktorej sa vám bude dobre oberať úroda?

Majú stromy pekný tvar koruny?

Možno je to nad vaše sily, možno ste spokojný. V každom prípade, každý zásah aj ten najmenší sa počíta. Je lepšie aspon minimálny rez, ako žiadny.

 

Ak sa budete pridržiavať týchto 7 zásad pred a počas rezu, váš úspech je zaručený. Dosiahnete tým výsledok, ktorý bude presne taký, ako si predstavujete a očakávate.

 

autor článku

 

Michal Tibenský

Pomáham záhradkárom so strihaním ovocných stromov, aby získali zo stromov kvalitnú, chutnú úrodu plodov a mali pekné, zdravé stromy. Zároveň si ušetrili  viac času, námahy a nemuseli sa trápiť so strihaním svojpomocne.

Viac informácií o mne

 

Tel: 0911 416 184

E-mail: info@zahradnik-michal.sk

 

Dalšie tipy a návody, ako si zjednodušiť prácu zo strihaním stromov