Ako strihať ovocné stromy

31.01.2014 17:25

Skôr ako vezmete do rúk nožnice a pílku, je potrebné vedieť základné zásady, ktoré treba dodržiavať. Podľa zásad dokážete aj Vy orezať stromy správne

Ak chcete orezať jabloň, čerešnu, či broskyňu, pre všetky platia určité zásady.

 

 

Zásady rezu ovocných stromov :

  1. musíte si vopred stanoviť, aký rez budete robiť, vyhnete sa tak mnohým chybám
  2. režte v počas vegetačného kľudu – február až marec v období bez mrazu
  3. rez prispôsobte pestovateľskému tvaru
  4. najprv odstraňujte zaschnuté a poškodené konáre
  5. následne odstráňte konkurenčné výhonky, ktoré zahusťujú korunu, resp. vlky
  6. neponechávajte kýpte – krátke konáre neodrezané na konárový krúžok
  7. rezné rany ošetrite štepárskym voskom, stromovým balzamom

 

Ako stanoviť, ktorý rez je treba urobiť?

 

Lepšia otázka je, akým rezom treba začať a na akom strome. To vám napovie další fakt, ktorý treba brať do úvahy a to je podpník daného stromu. Mali by ste vedieť, na akom podpníku rastie kultivar stromu ked ste strom kupovali. Ak viete, na akom podpníku strom rastie, viete určiť rez - krátky, stredný, dlhý, výchovný, udržiavací alebo zmladzovací či ich kombinácia.

 

V akom období urobiť rez stromu

 

Najvhodnejší termín pre väčšinu ovocných stromov je február a marec, teda zimný rez. Je tiež niekolko stromov, ktoré sa režú počas vegetácie, hlavne po zbere úrody - letný rez.

 

Jablone, hrušky, slivky, broskyne a marhule vyžadujú zimný rez. Čerešne a višne len letný rez po zbere úrody. Ak je pestovateľkým tvarom špalier alebo palmeta tu sa robí rez dva krát v elte a jeden krát v zime.

 

Rez formuje tvar stromu

 

Rezom sa vytvára pestovateľký tvar stromu - vretenovitý zákrpok, štíhle vreteno najmä pri jabloniach a hruškách, volne rastúci zákrpok, polokmen alebo vysokokmen. Veľmi častým pestovateľským tvarom je špalier a palmeta, ktoré sa pestujú ako prísne tvarované alebo volne tvarované na konštrukciách.

Pri každom reze sa postupuje individuálne a s odborným prístupom. Nie je možné rezať laicky, len tak ako sa podarí. Týmto sa stávajú stromy vysoké, husté a veľmi skorúo odumierajú, pre zanedbaný rez.

 

Čo je treba urobiť ako prvé?

 

Najprv odstrániť zaschnuté a poškodené súché konáre. Tieto sú viditelné a pri dotyku sa lámu v ruke. Odstraňovať treba všetky pozostaky plodov, v ktorých sa môžu nachádzať škodci. Taktiež treba odstrániť plané výhonky na kmeni.

 

Ako postupovať dalej

 

S koruny odstránte všetky konkurenčné výhonky - tie ktoré rastú súbežne s hlavnými a bočnými konármi. Vystrihajte všetky plané výhonky - vlky, ktoré zahustujú korunu najmä na stredníku a oblúkovitých konároch. Dalej treba rez výhonkov urobiť na konárový krúžok - neponechávať kýpte a čapíky, s ktorých opätovne začnú rásť nové plané výhonky. Pri rez silných a hrubých konárov postupujte na dvakrát, aby stepredišli vytrhnutiu veľkej časti kôry. Rez zo spodu a potom rez z vrhnej časti konára, týmto sa odlomí konár plynule a nevznikne žiadna veľká rana.

 

A čo urobiť potom?

Vzniknuté rany po reze väčšie ako jedno dvojcentová minca zatrite stromovým balzamom.

 

Na záver

Ak sa budete pridržiavať týchto 7 zásad pred a počas rezu, váš úspech je zaručený. Dosiahnete tým nielen presný návod ale aj výsledok bude presne taký ako si predstavujete a očakávate.